Draagvlak rijksvaccinatieprogramma verschilt sterk per gemeente


Foto:

Draagvlak rijksvaccinatieprogramma verschilt sterk per gemeente

Reimerswaal is de Zeelandse gemeente waar in 2020 de meeste weerstand was tegen het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders weigerden hier vorig jaar het vaakst hun kinderen volledig in te enten tegen infectieziekten als polio en mazelen. Om die reden krijgt de overheid hier mogelijk dit jaar ook te maken met relatief veel coronavaccinatieweigeraars. Dit blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) dat de vaccinatiegraad onder tweejarigen per gemeente in kaart bracht op basis van RIVM-data.

Meeste vaccinatieweigeraars in Reimerswaal
In 2020 had 69,6 procent van de tweejarigen in Reimerswaal al hun inentingen ontvangen. Nergens in Zeeland is dit percentage zo laag. Om goed te beschermen, streeft het WHO naar een regionale vaccinatiegraad van minimaal 80 procent.

Ook in Tholen (74,4 procent), Borsele (75,9 procent) en Sluis (83,4 procent) hadden relatief weinig tweejarigen in 2020 al hun inentingen ontvangen volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Mede door deze terughoudendheid, zullen ook deze gemeenten mogelijk te maken krijgen met relatief veel inwoners die de coronavaccinatie weigeren.

In Veere waren tweejarigen vorig jaar juist het vaakst volledig gevaccineerd: 91,2 procent van de kinderen had hier alle inentingen ontvangen.

Grootste stijging gevaccineerden in Tholen
In 2020 was er op landelijk niveau een kleine toename te zien in het percentage volledig gevaccineerde kinderen (+0,6 procentpunt). Ondanks de lage vaccinatiegraad in Tholen, nam juist hier het draagvlak voor vaccineren in Zeeland het sterkst toe. Ten opzichte van 2019 waren er in 2020 6,10 procent meer tweejarige kinderen volledig ingeënt. Ook in Terneuzen (+3,4 procentpunt) en in Schouwen-Duiveland (+3,3 procentpunt) is deze stijging groot.

In Sluis nam het animo om tweejarigen te vaccineren het sterkst af. 3,6 procent minder ouders beschermden hun kinderen hier tegen infectieziekten ten opzichte van vorig jaar.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op  https://www.zorgverzekering.org/onderzoek-vaccinatiegraad/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden