Vereniging voor samenwerking radioactief afval opgericht in Nieuwdorp


Vereniging voor samenwerking radioactief afval opgericht in Nieuwdorp

Na ruim tien jaar voorbereiding slaan organisaties uit verschillende Europes elanden de handen ineen. Donderdag is de multinationale vereniging ERDO opgericht. ERDO staat voor European Repository Development Organisation. Binnen de vereniging wordt door diverse Europeselanden samengewerkt aan een multinationale eindberging voor radioactief afval. Met ondertekening van de statuten, vanwege corona via ZOOM, door Dansk Dekommissionering uit Denemarken, NND uit Noorwegen en COVRA uit Nederland is de stichting op 7 januari in Vlissingen opgericht. Andere organisaties zullen mogelijk later toetreden tot de vereniging. Dat zijn onder andere ARAO uit Slovenië, Bundesministerium für Landwirtschaft, Regionen und Tourismus uit Oostenrijk, ENEA uit Italië en Fond-NEK uit Kroatië.

Door de nieuwe stichting kunnen de organisaties nauwer samenwerken aan de gemeenschappelijke uitdagingen bij het veilig beheren van radioactief afval door de kennis te delen, gezamenlijke projecten uit te voeren en multinationale oplossingen internationaal te promoten. De nieuwe stichting is gevestigd in het kantoor van COVRA te Nieuwdorp. Bestuursleden zijn: Ewoud Verhoef (Nederland, als President), Ole Kastbjerg Nielsen (Denemarken, vicepresident) en Håvard Kristiansen (Noorwegen, penningmeester).

Het Nederlandse radioactief afval wordt op een veilige manier ingezameld, beheerd en gecontroleerd door COVRA. COVRA verwerkt het afval en slaat het ten minste honderd jaar op in bovengrondse gebouwen. Na honderd jaar is een deel van het afval nog steeds radioactief en moet daarom voor lange tijd, deels voor meer dan honderdduizend jaar, uit het leefmilieu en de invloedsfeer van de mens worden gehouden. Dit kan door het opbergen van het afval in de diepe ondergrond: eindberging. Nederland heeft gekozen voor een tweesporenbeleid. De uiteindelijke keuze voor nationale of multinationale berging is nog open. In het afgelopen decennium hebben 11 organisaties in de ERDO werkgroep gewerkt aan de ontwikkeling van het tweesporenbeleid in Europa. De werkgroep ERDO is in 2009 ontstaan uit de SAPIERR-projecten: door Europa gefinancierde haalbaarheidsstudies naar multinationale eindberging in Europa.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden