Viking-zelfspot, museum Stavanger.
Viking-zelfspot, museum Stavanger. (Foto: HMD Dekker)

Zeeland belangrijk voor de Vikingen

De Scheldemonding en Zeeland vervulden een cruciale rol in onze Vikinghistorie. Dat beweert Jan J.B. Kuipers uit Kattendijke in zijn nieuwe boek ‘Vikingen. IJzeren eeuwen om de Noordzee’. Kuipers: ‘De gebeurtenissen bij ons en in Engeland grepen direct in elkaar. De Vikingen snelden heen en weer in hun roemruchte langschepen. Er is een direct verband tussen campagnes, over­winningen en nederlagen aan beide zijden van de zee.’

De handelsnederzetting Walcheren (bij Domburg) werd rond het midden van de negende eeuw een belangrijke uitvalsbasis en Viking-‘piratennest’. Van hieruit sloten de Scaldingi of Schelde-Vikingen zich aan bij ‘Het Grote Heidense Leger’ dat Engeland teisterde. Vijf ringwalburgen in het huidige Zeeland, opgeworpen eind negende eeuw, wijzen ook op de cruciale betekenis van onze streken. En had ook de ondergang van het raadselachtige Scaltheim te maken met Vikingactiviteiten?

Vikingen belicht twee turbulente eeuwen Vikinggeschiedenis, met een blik die reikt van Byzantium tot Groenland en van de Scandinavische voorgeschiedenis tot de slotakkoorden van de Vikingcultuur in de late middeleeuwen. Er is ook aandacht voor de botsing der culturen, langschepen, strijdmethoden en Vikingschatten.

Jan J.B. Kuipers (1953) publiceerde circa 75 boeken over veelal historische onderwerpen. Hij won verschillende prijzen en was stadsdichter van Middelburg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden