Directeur De Muynck legt de bus aan de laadpaal onder toeziend oog van voorzitter Dhr. Rooze
Directeur De Muynck legt de bus aan de laadpaal onder toeziend oog van voorzitter Dhr. Rooze (Foto: Ad Schenk)

Nieuw elektrisch dorpsbusje Ellewoutsdijk

Vrijdag 16 oktober vond de overdracht plaats van het nieuwe elektrische dorpsbusje Ellewoutsdijk.

Het is nu tien jaar na de sluiting van de basisschool in het dorp. Toentertijd heeft het dorp ervoor gestreden om een dorpsbusje te krijgen voor het vervoer van de kinderen naar basisscholen in de regio. Dit om ervoor te zorgen dat Ellewoutsdijk leefbaar blijft en ook aantrekkelijk blijft voor jonge gezinnen met kinderen.

Met hulp van de gemeente en Europese subsidie is dat toen gelukt. En...vooral met inzet van het dorp, vrijwillige chauffeurs brengen en halen kinderen naar en van de scholen in Driewegen en Ovezande. Ook gaat een groepje op maandagochtend zwemmen in Kapelle en het busje rijdt op dinsdag naar de markt. Tussendoor zijn er ook sociale uitstapje met de bus.

En wat een succes is de bus. In 2010 gestart met het vervoer van acht kinderen, momenteel is dat aantal verdubbeld. De leefbaarheid heeft niets ingeboet. En de strijdbaarheid en inzet van het dorp ook niet, momenteel zijn er maarliefst twaalf vrijwillige chauffeurs en een bestuur van de stichting van vijf mensen die de hele organisatie rondom de bus verzorgen. Nu in coronatijd springen spontaan allerlei mensen bij om de bus rijdend te houden.

Na 10 jaar was het tijd voor een nieuwe bus. Vanwege de duurzaamheid is bewust gekozen voor een elektrische bus. Dat is mogelijk gemaakt door een bijdrage van 30.000 euro van de gemeente Borsele en een bedrag van 25.000 euro van Zeeland Refinery. Zij hebben de leefbaarheid van de omgeving van hun bedrijf hoog in het vaandel staan, evenals het mee ondersteunen van duurzame projecten. De stichting is heel erg blij met de betrokkenheid van beide partijen zodat Ellewoutsdijk door kan gaan met alle goede dingen van het dorpsbusje.

Mooie woorden zijn gesproken door wethouder Marga van de Plasse bij de overdracht, door mevrouw De Muynck directeur van Zeeland Refinery bij de overhandiging van de prachtige cheque en door voorzitter van het bestuur de heer Rooze.

Het dorpsbusje is een voorbeeldproject, waar het gaat om de leefbaarheid van een kleine kern in stand te houden en te verbeteren. Het heeft veel goeds gebracht: meer kinderen in het dorps dan voorheen, sociale cohesie door de ander ritten naar zwemmen en de markt en versterking van de onderlinge betrokkenheid bij het dorp door het belangrijke vrijwilligerswerk van de chauffeurs en bestuur.

Ad Schenk, bestuurslid namens de gemeente in de Stichting, noemt dit een voorbeeldproject van een super geslaagd leefbaarheidsproject. Waar een klein dorp groot in kan zijn! Hij spreekt bewondering uit voor al die mensen die zich dag in dag uit met hart en ziel in zetten voor dorpsbusje Ellewoutsdijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden