<p>Adel en Nelleke met Irving op de veranda van hun huis in Indonesi&euml;.</p>

Adel en Nelleke met Irving op de veranda van hun huis in Indonesië.

(Foto: Paard van Troje Goes)

Volop aandacht voor het Zeeuwse boek

Woensdag 28 oktober tot en met zondag 8 november is er voor de 26ste keer De week van Het Zeeuwse boek. Volop aandacht voor het Zeeuwse boek. Ieder jaar wordt er speciaal voor deze week een geschenkboekje geschreven. “Dit jaar zijn wij buitengewoon trots dat niemand minder dan Carolijn Visser bereid is gevonden het geschenk te schrijven. Titel is De vader van Grace. Het boek is gratis bij aanschaf van 15 euro aan boeken in de Zeeuwse boekhandel. De gezamenlijke Zeeuwse boekhandels organiseren deze week.

Over De vader van Grace

Wanneer de zesjarige Carolijn Visser voor het eerst bij haar schoolvriendinnetje Grace Comijs thuiskomt, zit daar in de huiskamer een zwarte man: de vader van Grace. Carolijn is stomverbaasd. Jaren later zal ze samen met Grace de geschiedenis van de familie Comijs ontraadselen. Na de dood van haar beide ouders vond Grace een stapel brieven in een hutkoffer: berichten van haar Indo-Afrikaanse vader aan een veel jonger Zeeuws meisje dat haar moeder zou worden.

De vader van Grace is het verhaal over een grote liefde, over een jong gezin dat uiteindelijk Indonesië moet ontvluchten en terechtkomt in een onbewoonbaar verklaarde woning in Middelburg, om daar het leven weer op te bouwen. 

‘Onze vader vertelde ooit dat zijn grootvader Piet heette en uit Ghana kwam. Ik heb dat nooit kunnen begrijpen. Hoe kan het dat iemand uit Afrika Piet heet?’

Ze tikte op het document dat zij en Irving in de hutkoffer hadden aangetroffen. ‘Nu weet ik hoe het zit. Mijn overgrootvader werd in 1861 in Ghana geronseld voor het knil,’ het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Carolijn Visser heeft de gave geschiedenis en familieverhalen zo tot leven te brengen dat duizenden lezers van haar boeken genieten. Argentijnse avonden werd bekroond met de Bob den Uylprijs en Selma met de Libris Geschiedenisprijs. In 2019 ontving Carolijn een eredoctoraat van de Open Universiteit. Haar werk werd tweemaal bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden