Foto:

Oplevering karakteristiek sociale huur appartementengebouw

Het in samenwerking met Jeanne Dekkers Architectuur ontworpen sociale huur appartementengebouw Westerschans 1A is recent opgeleverd en de bewoners zijn ingetrokken! Westerschans 1A, met zijn karakteristieke bakstenen gevel, is de eerste fase van het nieuwe woon-, werk- en verblijfsgebied aan de rand van het centrum van Goes.

Dit multifunctionele appartementengebouw bevat een grote supermarkt, winkelruimte en 83 sociale huurwoningen waarvan 13 kadewoningen. De Westerschans grenst direct aan het historische centrum, de Ringbaan en het water van het Havenkanaal. Westerschans 1A is deel van het stedenbouwkundige inpassingsplan dat Jeanne Dekkers Architectuur en ZOETMULDER ontwierpen voor het gehele Westerschans gebied. Deze ontwikkeling bestaat uit een drietal bouwblokken met een gevarieerd programma van sociale woningbouw, koopappartementen, commerciële ruimten, zorgwoningen, een supermarkt, horeca en een hotel.

Leven aan de kade

Op de begane grond wordt een nieuw woningtype geïntroduceerd, de kadewoning, hierdoor ontstaat extra levendigheid langs de autovrije kade. Deze kadewoning bestaat uit een woning in een halve beukmaat met twee verdiepingen. Hierdoor zijn er langs de kade maar liefst 13 voordeuren. Aan de kade worden de pilasters op de begane grond beëindigd met een gemetseld zitbankje of plantenbak. Deze ingebouwde inrichtingselementen markeren een semi-private ruimte voor de kadewoningen af en stimuleert gebruik en inrichting door de bewoners.

Baksteenpatronen met een verhaal

De materialisatie verbindt zowel de gebouwen onderling als de openbare ruimte rondom. De zandgele hoofdmaterialisatie is afgeleid van de zandgele IJsselstenen uit het oude centrum van Goes. Ze vormen een zacht contrast met de grijsbruine kleur van de secundaire elementen zoals hekwerken, kozijnen, beplating en bruine baksteen. De baksteenpatronen op de gevel zijn afgeleid van de typisch Zeeuwse stoplap patronen. Op deze geborduurde stoplappen staan gegolfde en hoekige patronen die intuïtief te vertalen zijn in halfsteens baksteenpatronen. Grote patroonvlakken geven levendigheid en schaal aan de gesloten gevels van de supermarkt in de plint. De overstekkende kop van het gebouw heeft een groot patroonvlak dat een accent geeft aan een lange zichtas vanaf de Ringweg. Aan de kade hebben de pilasters een eenvoudig opgaand patroon van enkele stenen, gelijkend aan de eenvoudige enkelsteeks rand om de Zeeuwse stoplap. Door dit te gebruiken als inspiratie ontstaat er een bijzondere verbinding met de geschiedenis en identiteit van deze plek.

Bijzonder duurzaam

Westerschans 1A is aangesloten op een bijzonder systeem voor warmte- en koudeopslag, namelijk een ijsbuffer. Deze ijsbuffer bestaat uit een groot bronvat van 15 meter diameter gevuld met ijs in combinatie met zonneluchtcollectoren en pv-cellen op het dak. Door gebruik te maken van kristallisatiewarmte wordt het gebouw verwarmt en gekoeld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden