Campagne 'Deel je Zorg' voor jonge mantelzorgers

Vrijwilligershuis Borsele sluit in de Week van de Jonge Mantelzorger aan bij de campagne ‘Deel je Zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om jonge mantelzorgers aan te moedigen om over de zorg te praten.

Een op de vijf Nederlandse jongeren is mantelzorger. Het geven van mantelzorg geeft hen een gevoel van voldoening, trots en liefde. Tegelijk vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s. Dat kan tegenstrijdig voelen. Daarnaast is mantelzorg soms ingrijpend voor jongvolwassenen (18-25 jaar) die bezig zijn met het opbouwen van hun eigen leven.

Hulp vragen
De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten of hulp te zoeken. Goed zorgen voor een ander is iets moois, maar het is minstens zo belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt. "Woon je in de gemeente Borsele, dan kun je bij het Vrijwilligershuis terecht voor een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning. Samen zoeken we een oplossing voor de vraag die jij hebt. Je kunt ons bereiken via 0113-311999 of info@vrijwilligershuis.nl. Daarnaast kunnen wij je registreren als mantelzorger. We houden je dan op de hoogte van activiteiten en bijeenkomsten voor mantelzorgers. Ook ontvang je tweejaarlijks een uitnodiging voor de Dag van de Mantelzorg. Registreren kan via onze website www.vrijwilligershuis.nl."

"Op de landelijke website mantelzorg.nl/jongzorgen vind je verhalen van andere jonge mantelzorgers en meer manieren om hulp te vragen. Je kunt ook een appje sturen naar de Mantelzorglijn via 030 760 60 55 voor direct contact. Loop je door de zorg als mantelzorger tegen je grenzen aan en heb je hulp nodig? Bespreek dit dan met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psycholoog die je kan helpen met de situatie om te gaan en de juiste keuzes te maken. Voor fysieke hulp bij de zorg kun je terecht bij het Wmo-loket van je gemeente."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden