Foto:Lex de Meester

Een ode aan Janis Joplin 50 jaar na haar dood

Op 4 oktober 2020 is het exact een halve eeuw geleden dat popicoon Janis Joplin dood werd aangetroffen in haar hotelkamer in Los Angeles. Een overdosis heroïne werd haar fataal. Ze blijft voortleven als een van de originele leden van de 27 Club, een illuster gezelschap van bekende, maar tragisch jong overleden artiesten als Jimmy Hendrix, Jim Morisson, Brian Jones, Kurt Cobain of Amy Winehouse. Na het zien van de documentaire Janis: little girl blue over het leven van Janis Joplin, raakte actrice Beaudil Elsenga gefascineerd door het leven van deze invloedrijke blueszangeres. Haar teksten weerspiegelen een gevoel van pijn en eenzaamheid van een jonge vrouw met een laag zelfbeeld. Dat aspect trok Beaudil aan en resulteerde in haar voorstelling JANIS, we are ugly but we have the music.

JANIS is een meeslepend theaterconcert over de zoektocht naar erkenning, het vluchten in verslaving en het leven van bed naar bed. Het is een ode aan The Pearl die zichzelf onderdompelde in drugs, drank, blues, seks en geweld en stierf op 27-jarige leeftijd aan een overdosis. Samen met muzikanten Stijn Hoes en Rutger Martens, brengt Beaudil Elsenga een indrukwekkende ode in woord en muziek. Op basis van haar eigen leven en gesprekken over de persoonlijke fascinatie van Beaudil voor Janis Joplin schreef Gerardjan Rijnders een aangrijpende toneeltekst.

Na een door corona abrupt afgebroken voorjaarstournee, werd JANIS voor uitverkochte zalen hernomen tijdens het alternatief programma van het Zeeland Nazomerfestival. Nu volgt een voorlopig laatste tournee die volgende week (ook al uitverkocht) start in Theater Bellevue in Amsterdam en eindigt op 14 november in Theater aan het Spui Den Haag.

Data & locaties:

30 sep en 01 okt Theater Bellevue te Amsterdam
02 okt De Meulvliet te Tholen
03 okt Onder de Toren te Wissenkerke
14 okt De Schutse te Burgh-Haamstede
15 okt De Vroone te Kapelle
27 okt De Stenge te Heinkenszand
28 okt Dorpshuis Renesse te Renesse
29 okt De Kring te Roosendaal
11 nov Ledeltheater te Oostburg
13 nov Dorpshuis Luctor et Emergo te Rilland
14 nov Theater aan het Spui te Den Haag

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden