<p>gesigneerde 3D tekening van Caudicaria Navis van Robbert Das.</p>

gesigneerde 3D tekening van Caudicaria Navis van Robbert Das.

(Foto: )

Zoektocht naar de bakermat van Zeeuwse scheepshistorie.

Het sleutelbeheer van de Nehalennia-tempel in Colijnsplaat leverde hem de interesse voor de Romeinse geschiedenis. Ludo van Well, beeldhouwer in Colijnsplaat zette zijn interesse, in de godin van vrachtvaarders, om in studie naar de primitieve zeilschepen. Hij stuitte, rond het begin van de jaartelling, op een vrachtvaartuig met het opmerkelijke SPRIETTUIG. Daarna trof hij, in boeken over oude scheepsrompen, meer schepen met die tuigage. Ook vond hij muurtekeningen en reliëfs en in marmer gehakte verbeeldingen op sarcofagen. Daaruit bleek dat, in tegenstelling van eerdere bevindingen, het SPRIETTUIG niet pas in de Middeleeuwen, maar veel eerder al door de Romeinen is toegepast. In die zin was, de Romeinse uit Ganuenta varende Caudicaria, een voorloper in een reeks van later gebouwde sprietgetuigde vaartuigen, waaronder de Zeeuwse Hoogaars.

Bijzondere vondst op het juist moment

In samenspraak met Stichting Maritime Art & Design (MAD) Colijnsplaat werd besloten om de Caudicaria te gaan reconstrueren. Precies op dat moment maakte Minister van OCW haar beleid over archeologische vondsten in de Staatscourant bekend. “Archeologische vondsten dienen te worden gereconstrueerd om daarmee de geschiedenis aan komende generaties door te kunnen geven”. Het project Caudicaria Navis was geboren. Provincie en landelijke fondsen honoreerden de aanvraag om financiële steun. En sindsdien bouwt, in het atelier van Ludo van Well, een groep vrijwilligers (dorpsbewoners van Colijnsplaat) aan de reconstructie van de Caudicaria. April 2021 staat als datum van gereedheid gepland.

Iedereen kan meebouwen

Covid 19 gooide roet in het eten voor alles wat we van dichtbij willen meemaken. In kleine bouwteams loopt de bouwplanning van Caudicaria, met inachtneming van de Corona/RIVM voorschriften, geen vertraging op. Lastiger is de mogelijkheid van bezichtiging. Voor de groeiende interesse in atelierbezoek is de ruimte namelijk te klein. Daarvoor bedacht MAD een passende oplossing. Het bestuur ging in gesprek met Scaldis Bouwplaten en ontwerper JCS Models. En wederom op het juiste moment, meldde zich het Fonds Cultuurparticipatie met de Speciale Corona Regeling. Zodat op 15 oktober jl. vijf volle dozen met Caudicaria bouwplaten in Colijnsplaat zijn afgeleverd voor verspreiding. En zo is de wens; om samen de Caudicaria te bouwen, werkelijkheid geworden.

In ieder woonhuis in Colijnsplaat valt binnenkort de Bouwplaat Caudicaria in de brievenbus. Met de uitdaging om mee te bouwen en te ervaren wat we, van dat wat aan historie nog onder het wateroppervlak in de Oosterschelde verborgen ligt, voor de toekomst nog kunnen leren. De Caudicaria Toolkit voor onderwijs staat al in de Colijnse basisschoolagenda voor groep 5/6 en 7/8. Met die leerlingen gaan we de Romeins/Zeeuwse tijd in Colijnsplaat herbeleven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden