Foto:

Zeeuwen zetten zich in voor een schone Schelde tijdens World Cleanup Day

Zaterdag 19 september steken burgers, bedrijven en gemeenten binnen de provincie Zeeland gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen. Dit doen zij tijdens World Cleanup Day; werelds grootste opschoonactie van het jaar. De partners van Schone Schelde nemen zaterdag de Schelde onderhanden. Vrijwilligers prikken daar zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur de oevers van de rivier schoon. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. De organisatie roept mensen op zich aan te melden voor deze of een van de vele andere schoonmaakacties. Ga naar www.worldcleanupday.nl voor meer informatie. 

Een schone Schelde voor mens en dier

In heel Zeeland worden tijdens World Cleanup Day straten, speelpleinen en stadsparken opgeschoond. De oevers van de Schelde krijgen dit jaar speciale aandacht. In samenwerking met diverse organisaties, waaronder alle Zeeuwse natuur-, milieueducatiecentra, gemeenten, Rijkswaterstaat en het bedrijfsleven, zijn verschillende schoonmaakacties georganiseerd om de rivier eens flink onder handen te nemen. “Door de voortdurende beweging van eb en vloed blijft tijdens laagwater vaak plastic en ander afval liggen langs de oevers. Voor veel dieren en vogels zijn die drooggevallen gebieden van levensbelang voor hun voedselvoorziening. Omdat ze het verschil niet zien tussen afval en voedsel, is het erg belangrijk dat we deze omgeving schoon houden. We willen de Schelde echt een goede schoonmaakbeurt geven en daar hebben we hulp bij nodig!”, aldus Florieke Fakkel van Natuur & Zo. Aanmelden kan via www.worldcleanupday.nl.

Coronamaatregelen: kleine groepen en 1,5 meter

Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventiemaatregelen geformuleerd om de opruimacties coronaproof en verantwoord uit te voeren. Daardoor blijft de kans op besmetting minimaal. Zo verzoeken Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon deelnemers om alleen in kleine groepen deel te nemen en de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden.

Gebruik de Litterati-app

Tijdens World Cleanup Day kan iedereen gebruik maken van de Litterati-app. Hiermee kunnen deelnemers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen op hun telefoon. Zo worden waardevolle data verzameld, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk gebruikt wordt voor onderzoek, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Elke gebruiker van de Litterati-app draagt dus bij aan een oplossing voor het zwerfafvalprobleem.

Krachten bundelen tegen zwerfafval

Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen. Samen sporen zij niet alleen particulieren van jong tot oud aan om mee te doen, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten.

Over Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon

Plastic Soup Foundation, de initiator van World Cleanup Day in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval als doel om waardevolle informatie te verkrijgen over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfafval is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties en organiseert jaarlijks de Landelijke Opschoondag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden